مشخصات کتاب:

نام کتاب: کتاب مرجع اقتصاد سیاسی تحریم‌ها (جلد 2)

تهیه و تدوین: پژوهشکده امنیت اقتصادی تدبیر

مشخصات نشر: تهران، پژوهشکده امنیت اقتصادی تدبیر‏‫، 1403

تألیف: سنیا کرکهام

مترجمان: حسن شکوه و پوریا صیادی
چاپ نخست: مهر 1403

شمارگان: 1500 نسخه

قیمت:  4000000 ریال

معرفی کتاب:

انقلاب اسلامی در دهه پنجم عمر مبارک خود و پس از مجاهدت و ایثارگری چند‌ نسل از جوانان این مرزوبوم، اینک در آغاز دوره‌ای جدید و عصری نو قرار گرفته است. عصر گام دوم انقلاب اسلامی، نقشه‌ای نو و مبتنی بر تحولات سریع زمان را می‌طلبد. ورود به قرن 15 هجری شمسی نیز نشان از انگیزه کشور برای ورود به مرز‌های تحول و گذر از خمودگی‌ها و سرگردانی‌های حکمرانی است. زمان حاضر، زمان پردازش تفصیلی آرمان‌های انقلاب اسلامی و نمایش کارآمدی شاخص‌های هویت اسلامی است و امید به آینده روشن به‌عنوان کلید اساسی همه قفل‌ها، نیاز اصلی امروز در دستیابی به پیشرفت در میدان نبرد جدی با دشمنان است.

اکنون با استعانت از ذات باری‌تعالی پس از طی شدن «گام اول پیشرفت» در بیش از چهار دهه گذشته، در گام دوم انقلاب اسلامی، با امید به رضایت حق‌تعالی و با همدلی و روحیه جهادی، مطالبه این است که با رویکرد تحولی اقتصاد مقاومتی مبتنی بر جهش تولید و مولدیت، مردمی شدن، اقتصاد دانش‌بنیان، عدالت‌محوری، شفافیت و فسادستیزی، حرکت جهادی، درون‌زایی و برون‌گرایی، سیاست‌سازی و سیاست‌گذاری تحقق اقتصاد قوی و مردمی، تدوین و اجرا شود؛ برنامه‌ای تحولی برای بهره‌گیری از همه ظرفیت‌های انسانی و طبیعی در مسیر نقش‌آفرینی مؤثر در زمینه‌هایی که با تحقق عدالت و پیشرفت اقتصادی کشور مرتبط است.

در این مسیر پیشرفت، افزایش مقاومت اقتصادی در برابر هرگونه شوک داخلی و خارجی همواره مورد تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی بوده که نقش تأمین و پایداری امنیت اقتصادی در تحقق آن مهم و حیاتی است. هرگونه اخلال در امنیت اقتصادی و تضعیف آن، به ناامنی ملی تبدیل می‌شود و پیامدهای منفی آن بر کشور شایان توجه خواهد بود. ازاین‌رو ضروری است همواره رصد و تحلیل وضعیت امنیت اقتصادی کشور انجام و هرگونه اخلال در این حوزه پیش از تشدید و سرایت آن به دیگر حوزه‌های ملی، شناسایی و راهکارهای علمی‌ـ‌عملی آن به کار گرفته شود.

در این راستا، انتشار محتوای ناظر بر آگاهی‌بخشی و تنویر افکار سیاست‌گذاران و مجریان اقتصادی با نگاه بین‌رشته‌ای و بومی و با توجه به اسناد بالادستی، منویات امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری(مدّظله‌العالی)، ساختارها و نهادهای کشور، یکی از مهم‌ترین رسالت‌های پژوهشکده امنیت اقتصادی تدبیر است. امید است این آثار بر اساس رسالت پژوهشکده، گام مهمی در شناسایی نقاط آسیب‌پذیر امنیت اقتصادی و ارائه راهبردهای مؤثر برای مقابله با مسائل و چالش‌های اقتصادی و بهبود امنیت اقتصادی برداشته باشد و راهنمای سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان اقتصادی و سیاسی کشور باشد.

تحریم‌های اقتصادی اعمال‌شده علیه ایران از حیث تنوع و گستردگی، از بی‌سابقه‌ترین و وسیع‌ترین تحریم‌های تصویب شده علیه یک کشور است که زمینه‌ساز بروز و شکل‌گیری محدودیت‌ها و تهدیدات بسیاری در حوزه‌های مختلف اقتصاد ایران بوده است. از سویی پویایی تحریم‌های اخیر اتحادیه اروپا و امریکا، ضرورت رصد و تحلیل تحریم‌های اعمال‌شده و بررسی چگونگی اثرگذاری آنها بر هریک از بخش‌های مختلف برای دستیابی به تدابیر لازم برای مقابله با تحریم‌ها را بیش از پیش کرده است. بر همین اساس پژوهشکده امنیت اقتصادی تدبیر در راستای رسالت خود، کتاب پیش‌رو را به اندیشمندان و علاقمندان حوزه موضوعی تحریم ارائه می‌کند. مجموعه گسترده‌اي از فصل‌هاي کتاب به مباحث طولانی‌مدت درباره اثربخشی تحریم‌ها کمک می‌کند و به نیاز فوري تفکیک «اثرات» ظاهراً عملی تحریم‌ها از عوارض جانبی بلندمدت آنها پاسخ می‌دهد. امید است که برگردان این اثر ارزنده و جامع به فارسی راهنمای نظام تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری کشور باشد.

در پایان لازم است مراتب تقدیر خویش را از مترجمین محترم کتاب جناب آقای دکتر حسن شکوه و آقای پوریا صیادی و همکاران محترم پژوهشکده امنیت اقتصادی تدبیر و مؤسسه تحقیقاتی تدبیر اقتصاد جهت فراهم کردن انتشار این اثر علمی داشته باشیم.

فهرست مطالب

سخن ناشر
کتاب مرجع اقتصاد سیاسی تحریم‌ها
یادداشت‌هایی در مورد مشارکت‌کنندگان
مقدمه
بخش چهارم: طرف‌های ثالث: تأثیر تحریم‌های ثانویه
17. پیامدهای سیاست‌های متغیر تحریمی ژاپن و کره‌جنوبی
18. هجوم تحریم‌های ایالات متحده: پیامدها برای «طرف‌های ثالث» و روابط فراآتلانتیک
19. تأثیر تحریم‌های غرب بر زنجیره‌های تأمین جهانی و گذار به سوی انرژی پاک: رقابت کره‌جنوبی و اتحادیه اروپا در تولید باتری خودروهای برقی
20. واکنش طرف‌های ثالث به تحریم‌های کالایی چگونه است؟
21. مرور کلی تحریم‌های ثانویه: ترکیه تحت سایه تحریم‌های اقتصادی غرب
22. هند در حال ظهور و تحریم‌ها: تعادل هنجارها و منافع
بخش پنجم: بحث‌های داغ: جنبه‌های حقوقی تحریم‌ها
23. تأثیر بشردوستانه تحریم‌های یک‌جانبه
24. تحریم‌های ثانویه ایالات متحده درنهایت قانونی است؟
25. اصل عدم مداخله و معضل قانونی بودن اقدامات قهری یکجانبه
26. ارزیابی قانونی بودن تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه فدراسیون روسیه از سال ۲۰۲۲
جمع‌بندی